Now Loading

1. Algemeen

HROffice Recruitment - Snel aan de slag

Ben je een nieuwe gebruiker van het ATS en wil je snel aan de slag? Lees hier hoe jij die eerste stappen zet.

Wat leuk dat je met HROffice aan de slag gaat! In dit artikel krijg je een aantal tips & tricks met betrekking tot het inrichten en gebruiken van jouw ATS.

Tips voor basisinstellingen

Basisgegevens

  • Vul je eigen profiel aan met je persoonlijke gegevens.
  • Controleer je bedrijfsgegevens onder “instellingen” (rechtsboven in het scherm onder de eigen naam) klik op “Bedrijfsprofiel”.
  • Wil je samen met je collega het ATS uitproberen? Ga naar Instellingen > Gebruikers, en nodig je collega uit voor het ATS.


Mini Job Portal personaliseren
Heb je geen eigen website of geen budget voor een aparte werken-bij-website? Dan kun je je Mini Job Portal inzetten en personaliseren met een aangepaste header, introductietekst en kaart.

Dit doe je via Instellingen > Werken-bij-website > Configuratie.

Vacature aanmaken

  • Maak snel en gemakkelijk je eerste vacature aan door in de header op de groene knop te klikken. Kies hier voor “Vacature”. Vul de benodigde gegevens in en sla deze op. In het vragenformulier stel je makkelijk jouw formulier samen.
  • Publiceer je vacature direct op jouw eigen Mini Job Portal door op “Publiceren” te klikken.
  • HROffice genereert automatisch een link naar het sollicitatieformulier. Deze link kun je in je eigen vacatureteksten plaatsen. Kandidaten solliciteren via deze link en komen terecht in HROffice Recruitment. Je formulier is automatisch toegevoegd aan je Mini Job Portal.


Kandidaten verwerken
Je eerste vacatures staan er nu in en de kandidaten stromen binnen. Hieronder een aantal tips om vacatureplaatsingen en het verwerken van je kandidaten te verbeteren.

Kandidaat beoordeling
Heb je een geschikte kandidaat? Vraag de betreffende manager om een beoordeling. Lees hier hoe je dat makkelijk doet.

Interviewplanning
Lees hier hoe je de kandidaat uitnodigt voor een gesprek. Verwerking van een uitnodiging verloopt geheel automatisch.

E-mail templates
Stel veel gebruikte e-mails in als template. Zo kun je een deel van het aannameproces automatiseren en bespaar je veel tijd. Lezen hoe je de ontvangstbevestiging, beoordelings- of afwijzingsmail opzet? Klik hier.

Optimaal gebruik

Vragenlijst pre-selectie vacature
Meer weten over potentiële kandidaten dan de standaard vragen? Klik hier en lees waar je extra vragen aanmaakt. Wist je dat je punten aan vragen kunt toekennen? Zo maak je een snelle kandidaat selectie.

Vacature filters
Maak gebruik van filters in je vacatures. Plaats vacatures op je Mini Job Portal die je bij het ATS krijgt. Pas het filter ‘Eigen Functiecategorie’ toe om kandidaten gemakkelijk de juiste vacature te laten vinden. Lees hier hoe je dat doet.

Bulkacties
Bespaar tijd door kandidaten in bulk te benaderen. Bijvoorbeeld om toestemming te vragen het CV te bewaren of een afwijzing te versturen. Lees hier hoe je bulkacties makkelijk toepast binnen het ATS.


Vacature promoten

Promoten middels Campaigns
Wil je je vacature plaatsen op jobboards of onder de aandacht brengen middels promotie op social media? Stel gemakkelijk je eigen pakket samen, of laat je adviseren door onze collega’s. Lees hier hoe je gemakkelijk en snel zelf een campagne op kunt zetten.

Heb je nog meer vragen of wil je hulp met het gebruik van HROffice?
Bel dan met onze support afdeling (023 – 55 30 359), of maak gebruik van de chatfunctie binnen het ATS.

Menu items

Benieuwd naar de modules die je in HROffice kunt vinden? Hier een beknopte uitleg per module.

Dashboard
Zodra je bent ingelogd is het startpunt altijd het dashboard. Deze omgeving zie je dus als eerste. Vanuit HROffice bieden we verschillende modules aan. Deze zie je aan de linkerkant. Staat je module er niet tussen dan is de kans groot dat je deze niet hebt afgenomen. Heb je vragen over een bepaalde module, lees dan verder in deze kennisbank of neem contact met ons op door op de button rechts onderin het ATS te klikken.

Dit zijn de modules die je vanuit je dashboard kunt gebruiken:

Vacatures
In de module “vacatures” zie je naast een gescheiden overzicht van actieve en gearchiveerde vacatures, een mogelijkheid om nieuwe vacatures aan te maken en te publiceren via alle beschikbare publicatiekanalen.

Kandidaten
In de module “kandidaten” tref je naast een actief overzicht en een archief, ook een overzicht met alle kandidaten aan voor het geval de naam of status niet bekend is. Via deze module heb je snel inzicht in je kandidatenbeheer. Het is mogelijk om via labels bepaalde kwaliteiten/eigenschappen toe te voegen aan de profielen. Via deze labels, waarop je kunt filteren, zijn specifieke profielen die je zoekt weer makkelijk terug te vinden.

Beoordelingen
In de module “beoordelingen” kun je op een overzichtelijke manier de kandidaten bekijken welke nog open staan om door jou beoordeeld te worden.

Talentpools
In de module “talentpools” zie je een overzicht van voor jouw entiteit beschikbaar gemaakte talentpools. In een talentpool kun je bijvoorbeeld kandidaten opslaan die nu niet interessant zijn voor je organisatie, maar die dat wellicht in een later stadium wel weer zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stagiaire, die succesvol een stage heeft afgerond en later weer interessant zou kunnen zijn. Een CV mag maximaal een jaar bewaard worden in de talentpool, na dit jaar heb je opnieuw toestemming nodig van de kandidaat om het cv nog een jaar te morgen bewaren. Om een kandidaat na solliciteren in een talentpool te plaatsen, heb je ook toestemming nodig.

Campagnes
Verbeter de zichtbaarheid van je vacature(s) om kwalitatieve kandidaten te vinden. Bereik actief en latent werkzoekenden met de perfecte recruitment campagne. Op basis van kennis & ervaring, performance data uit 100.000+ recruitment campagnes en social media. Bezoek ook de website www.gotomyjob.com.

Agenda
Deze valt samen met de interviewplanning. Je nodigt kandidaten online uit binnen hun eigen profiel.

De afspraken die je inplant met kandidaten voor een interview kun je terugvinden in je agenda. Hier kan je in één oogopslag makkelijk terugzien wanneer en hoe laat er sollicitatiegesprekken op de agenda staan met welke kandidaten.

Berichten
Maak je gebruik van het “communicatiecentrum” (een e-mailsysteem vergelijkbaar met Outlook), dan vind je hier je postvak in, verzonden items en kun je hier alle andere communicatie voeren naast die met kandidaten. Het is in het communicatiecentrum ook mogelijk om documenten als bijlage te versturen.

Insights
Combineer de statistieken uit HROffice met Google Analytics en krijg een goed beeld van het volledige recruitmentproces. Krijg inzicht in o.a. time/cost per hire, conversies, bronnen, en hiring prestaties van je team. In het Insights overzicht kun je het statistiekenoverzicht filteren op recruiters, afdeling, functie en vacature. Door exports uit te draaien met daarin alle cijfers vanuit Insights kunnen er eenvoudig rapportages opgemaakt worden.

Instellingen
Voor het gebruik van HROffice is er geen implementatie nodig, maar dienen er wel bepaalde zaken ingericht te worden in het account.  Via “instellingen” kun je alle inrichtingszaken managen voor het gebruik van HROffice. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de templates voor alle communicatie vanuit het systeem, het toegang geven aan alle nodige gebruikers, het instellen van alerts op doorlooptijden van kandidaten en de specifieke AVG/GDPR pagina met alle relevante notificaties en informatie die je nodig hebt.

Help
Via “help” kom je uit in onze kennisbank. Onze kennisbank is voor iedereen toegankelijk. De informatie is 24/7 beschikbaar en dus ook na kantooruren en in de weekenden kan dus de informatie verzameld worden waar op dat moment behoefte aan is. Uiteraard doet HROffice zijn best de kennisbank te blijven analyseren, updaten en verbeteren. Heb je een tip of toevoeging voor ons, dan luisteren wij daar graag naar.

Connect
Verbindt het volledige HR-proces van je organisatie.
Met HROffice Connect stroomlijn je het volledige HR-proces van je organisatie. Hierdoor werk je efficiënter, verlaag je kosten en verhoog je het plezier.
Door Connect koppel je rechtstreeks met diverse HR-applicaties die gekoppeld zijn aan je instroom-, doorstroom- of uitstroomproces. Denk bijvoorbeeld aan: HROffice Contracts, Onboarding en Planning. Kijk voor meer informatie op: https://hroffice.eu/ontdek-connect/

 

API documentatie

Ben je op zoek naar de api documentatie van HROffice?
Deze kun je vinden op http://api.hroffice.nl

Introductie HROffice Recruitment

HROffice Recruitment is dé online marketing tool waarmee je dankzij geautomatiseerde instellingen het recruitmentproces kunt vergemakkelijken en zo alleen in gesprek gaat met kandidaten die voldoen aan het juiste functieprofiel.

Administratie
Naast de handelingen in het ATS om de processen met kandidaten door te lopen, is er geen verdere administratie nodig.
Geen Excellijstjes meer nodig om allerlei processen in bij te houden. Het systeem logt wie wat op welk moment heeft gedaan.

  • E-mails
  • Notities
  • Statusverloop
  • Interne feedback/communicatie over kandidaten
  • planning gesprekken

Handling/kosten

  • Het systeem biedt voor veel handelingen meervoudige acties, zoals bijvoorbeeld voor het versturen van afwijzingen of het vragen om toestemming om gegevens langer te mogen bewaren.
  • Door het gebruik van preselectievragen, kan er bij het stellen van een minimaal aantal punten een automatische selectie plaatsvinden.
  • Tijdwinst door transparante administratie die op elk moment is in te zien (cloud oplossing).
  • Goede database waar profielen met bepaalde kwaliteiten goed zijn terug te vinden door middel van goede zoek/filter mogelijkheden.

Employer brand

  • Het kunnen koppelen van een werkenbij site (inclusief job alert)
  • Automatische ontvangstbevestigingen
  • Alerts op doorlooptijden kandidaten
  • E-mails sturen in look & feel organisatie

Data
Nu Insights in HROffice geïntegreerd is geeft dit data dashboard inzichten van alle processen binnen het ATS.
Daarnaast komen ook alle Analytics gegevens van de werken-bij-website en de campagnes hier samen. Bij elkaar zijn dit alle gewenste gegevens vanuit recruiters.

GDPR
Het ATS geeft inzichten in alle profielen waar vanuit de nieuwe AVG wetgeving iets mee moet gebeuren.
Naast deze inzichten biedt het systeem ook de tools om de nodige handelingen uit te voeren.

Dashboard uitleg

Op het dashboard kun je in één overzicht de laatste ontwikkelingen op je account overzien.

Kandidaten: aantal kandidaten dat nog in de selectieprocedure zit (actieve status)
Vacatures: aantal online vacatures in je account
Talentpools: aantal actieve talentpools
Gebruikers: aantal actieve gebruikers binnen je account

Kandidaten per status
In een snel overzicht kun je het aantal kandidaten per status bekijken.
Wanneer je op de balk klikt, wordt je meteen door gelinkt naar de betreffende pagina.

Laatste kandidaten
In dit menuoverzicht staan de kandidaten die het meest recent een sollicitatie hebben ingestuurd. Wanneer je op de kandidaat klikt, kom je direct in het profiel van de kandidaat.

Laatste feedback
In dit menuoverzicht staan de laatst gegeven feedback per kandidaat. Via dit menu kun je direct doorklikken naar de beoordeling van de kandidaat.

Header

Homepage

Header

Na inloggen in HROffice (portal.hroffice.nl) kom je terecht op het dashboard. Bovenaan de pagina zie je de header met een aantal gegevens. De header staat altijd in beeld, op welke pagina je je ook bevindt.

Nieuw item
Onder deze knop kun je op een snelle manier 3 taken uitvoeren:

  • Een nieuwe vacature aanmaken
  • Een nieuwe kandidaat aanmaken
  • Een nieuwe talentpool aanmaken*

AVG/GDPR
Onder deze knop kun je instellen wat voor jou een handige oplossing is omtrend de AVG-regelgeving. Dit gaat van het overzichtelijk krijgen van te verwijderen kandidaten tot instellen van automatische verwijdering, of het tijdig opnieuw aanvragen van toesteing om gegevens te bewaren.

Help
Onder deze knop vind je alle artikelen die je ook in deze handleiding tegenkomt.

Profiel
Onder deze knop staan diverse snelkoppelingen naar veelgebruikte menufuncties die te maken hebben met de basisgegevens van je eigen profiel en je bedrijfsprofiel. Ook is dit de plek om uit te loggen.

Hoe lang mag ik kandidaat gegevens bewaren?

Organisaties mogen gegevens niet langer bewaren dan noodzakelijk is. Er is op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geen concrete bewaartermijn voor persoonsgegevens. Wij hanteren een maximale bewaartermijn van 1 jaar na toestemming van de kandidaat. Gegevens van afgewezen kandidaten worden na 4 weken verwijderd.

Wat zijn de belangrijkste AVG/GDPR veranderingen voor organisaties?

Onder de nieuwe verordening mogen de persoonsgegevens enkel nog verwerkt worden indien daar een rechtmatige grondslag voor bestaat of toestemming voor is gegeven. De betrokken particuliere persoon heeft op elk moment het recht om zijn of haar persoonsgegevens te raadplegen, te laten corrigeren en zelfs om helemaal vergeten te worden. Op elk moment mag men dergelijke eisen stellen. Je bent dan verplicht inzage te geven in persoonsgegevens die jij verwerkt en ze desgewenst aan te passen of helemaal te wissen.Je mag persoonsgegevens verwerken (grondslagen AVG):

  • Als er toestemming is van de betrokken persoon;
  • Als er een overeenkomst is waarvoor gegevensverwerking noodzakelijk is;
  • Als er een wettelijke verplichting is waarvoor gegevensverwerking noodzakelijk is;
  • Als de gegevensverwerking is noodzakelijk ter bescherming van de vitale belangen.
  • Als de gegevensverwerking is noodzakelijk voor de vervulling van een taak van algemeen belang of uitoefening van openbaar gezag.
  • Als de gegevensverwerking is noodzakelijk voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen.

Wat is een DPIA (of PIA)?

Een DPIA is een instrument om vooraf de privacyrisico’s van een gegevensverwerking in kaart te brengen en vervolgens maatregelen te kunnen nemen om de risico’s te verkleinen. In de Nederlandse vertaling van de AVG wordt de term Data Protection Impact Assessment (DPIA) gegevensbeschermingseffectbeoordeling genoemd.

Organisaties hoeven niet voor elke gegevensverwerking een DPIA uit te voeren. Een DPIA is alleen verplicht als een gegevensverwerking waarschijnlijk een hoog privacyrisico oplevert voor de betrokkenen (de mensen van wie de organisatie gegevens verwerkt). Dat is in ieder geval zo als een organisatie:

  • systematisch en uitvoerig persoonlijke aspecten evalueert, waaronder profilering;
  • op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt;
  • op grote schaal en systematisch mensen volgt in een publiek toegankelijk gebied (bijvoorbeeld met cameratoezicht).